fbpx

FAQ

Какво е алергия към домашен прах?

Причината винаги е свръхреакция на тялото ни към чужди вещества.
Веществата, които всъщност са безвредни, се класифицират погрешно като опасни – тялото реагира прекомерно.
Тази погрешна реакция води до повишено освобождаване на веществото хистамин, което от своя страна води до добре познатите алергични симптоми.

Какви са симптомите на алергия към домашен прах?

- Хрема или запушен нос и пристъпи на кихане, особено сутрин
- Парене или подути очи
- Чести позиви за кашлица
- Главоболие -
- Възпалено гърло -
- Неспокоен сън
- Подута лигавица в носа и гърлото
- Кожни реакции като сърбеж и обрив
- Задух на дъха

Каква е причината и следствието от алергията към домашен прах?

Алергиите към домашен прах се предизвикват от определени протеини във фекалиите на акарите. Отделените екскременти от акари се натрупват върху матрака, изсъхват, разпадат се и накрая се смесват с домашния прах при всяко завъртане по време на сън или при изтърсване на завивките и възглавниците и така се разнасят по пода, диваните и завесите в целия апартамент. Изсъхналите изпражнения от акари попадат във въздуха на помещението за кратко време в резултат на турбуленция, могат да се настанят върху лигавиците на очите, носа и белите дробове и да предизвикат описаните реакции на свръхчувствителност.

В случай на алергия към акари, имунната система реагира  бързо  (в рамките на секунди или минути)  на алергена.  Следователно има така наречената алергия тип I (незабавен тип алергия).

Защо почистването на матрака е важно?

През една трета от живота си имаме близък контакт с матрака, който не можем да почистим напълно сами. Всеки губи до 0,5 литра течност на нощ чрез естествено изпотяване. Тази влага, както и солите и протеините, съдържащи се в потта, проникват в матрака и остават там. Освен това всеки човек губи до 1,5 г мъртва кожа на нощ - повече от половин килограм на година. Някои от тях остават в матрака и образуват хранителна база за домашни акари. Освен това кожните люспи се атакуват от бактерии и мухъл и причиняват типичната миризма на плесен в спалнята

Какъв е процесът на почистване на един матрак?

1. Основно почистване на целия матрак. Продължителност около 20 минути при двустранно почистване (приблизителна спецификация за матрак 100x200cm)
2. Инактивиране на алергена, освежаване, третиране на повърхноста с POTEMA® Mattress Clean Spray, произведен от естествени суровини.

Матраците могат да останат в леглото, докато се почистват.

Какво е дълбоко почистване на матрак?

Машината за почистване на матраци  POTEMA ®  генерира високочестотни вибрации. Частиците мръсотия вътре в матрака се разхлабват, пулверизират и отстраняват във вакуум, който е точно съобразен с матрака. В същото време интензивното UVC лъчение минимизира бактериите, вирусите и спорите до голяма степен. Процесът на почистване не уврежда материала, подходящ е за всички матраци и не причинява нито шум, нито прах. Целият процес е напълно безвреден за хората и околната среда.

След почистване матракът е напълно чист и въздухът може отново да циркулира свободно през матрака

Защо почистваме матраци?

Защото матраците не се перат!

Домашните акари и микроби намират идеални условия за живот и размножаване в матраците. Пърхот, прах, пот и др. осигуряват на акарите хранителни вещества. Дори и най-дебелият лист не може да предпази от тези частици.

Всеки прекарва почти една трета от живота си в леглото!

Праховите акари присъстват в почти всеки матрак в наши дни. Това не е признак на лоша хигиена или лошо лечение - но все пак проблем.

До два милиона акари от домашен прах могат да бъдат открити в един стандартен домашен матрак! Те произвеждат екскременти от акари, които предизвикват алергии и излизат чрез движения по матрака. Екскрементите от акари са една от причините за алергии от домашен прах със сърбеж, възпаление на лигавицата и бронхит.

Какво представляват акарите?

Домашните акари (Dermatophagoides) са род акари, принадлежащи към паякообразните. Най-често срещаните видове акари в домашния прах са Dermatophagoides pteronyssinus и Dermatophagoides farinae, както и Dermatophagoides microceras.

Досега в света са идентифицирани 49 вида от семейство Pyroglyphidae, 13 от които живеят в домашен прах, само шест или седем от тях са по-често срещани. Но има и други видове акари, които могат да живеят в къщи, особено многобройни в тропиците. Първоначалното местообитание на домашните акари са птичи гнезда, оттам те са мигрирали в жилищата на хората и са били депортирани по целия свят.